En exceptionell vecka

En dröm går i uppfyllelse.

Tänk dig att vara i ett rum fyllt med några av Sveriges bästa råvaror. Tänk dig att få ta del av den samlade kunskapen hos av några av Sveriges bästa lantbrukare. I veckan uppfylldes den drömmen när jag fick delta vid Exceptionell Råvaras smakmöte (se bilder här). Alltså, herregud så gott det var!

Projektet Exceptionell Råvara startades för sju år sedan av bland andra stjärnkocken Björn Frantzén. Syftet? Att fördjupa relationerna mellan kockar och producenter i Sverige, och på så sätt skapa förutsättningar för långsiktig utveckling av riktigt bra råvaror. Och samtidigt ge lantbrukare möjlighet att få bättre betalt för sitt arbete. Under åren har kyckling, smör, grädde, gris, nöt och grönsaker bedömts. Vid veckans möte sattes betyg i tre kategorier: fågel, gris och nöt. Koncentrationen i rummet, där kockarna betygsatte råvarorna, var minst sagt djup. I ett annat rum möttes producenter och andra aktörer, som yours truly, i workshops och föreläsningar.

Med mig från dagen tog jag en förtrollad gom och tre insikter:

Sudda ut gränserna

Aktörerna i livsmedelssystemet behöver förstå varandras utmaningar för att kunna få fram bättre råvaror. Sudda ut gränserna och lära av varandra. Det var slutsatsen från många av samtalen. Ett enkelt sätt: besök en bonde! Se och lär hur råvaror produceras. Ring LRF så får du vägledning. Och vill du besöka några av Sveriges bästa producenter – ja, då har Exceptionell Råvara rätt lista för dig.

Småskalighet pushar utvecklingen

All småskalighet gynnar vår verksamhet, sade Jonas Tunestål, VD hos stora aktören KSL Ugglarps. Han gjorde en jämförelse med ölbranschen där de mindre nischade bryggerierna har pushat utvecklingen även för jättarna. Samtidigt: Har vi inte en fungerande basnäring blir det svårt att få fram exceptionella råvaror.

Mer än hållbar

”Det räcker inte med att göra jordbruket hållbart. Vi måste bygga regenerativa jordbruk igen. Det är jordbruk som bygger mullkapital, det vill säga binder kol från atmosfären ner i jorden och jordbruk som genom skogsbeten och liknande ökar den biologiska mångfalden". Det menar Thorsten Laxvik, lantbrukare och slakteridirektör i Norrland. Och han är inte ensam om att driva hållbarhet mot klimatpositiv. Även Max Hamburgare är inne på samma spår, läs mer om det här

Föregående
Föregående

På väg mot ett klimatpositivt jordbruk

Nästa
Nästa

Techjättar kopplar greppet om maten