Livsmedelsystemets restströmmar:
Konsten att skapa vinn av svinn

Forskning om cirkulära matsystem och matsvinn

Varje del av AGFO Transformation bygger på ett av RISE:s fokusområden inom livsmedelsproduktion. Denna gång är fokusområdet livsmedelssystemets restströmmar, med särskild inriktning på hur vi kan minska matsvinn och skapa ett mer resurseffektivt matsystem. Forskningsområdet är brett och omfattar allt från kartläggning av restströmmar och svinn till utveckling av nya tekniker för att omvandla svinn till mat och produkter, samt studier av konsumentbeteenden.

En central del av detta arbete är att undersöka möjligheterna att bygga cirkulära system där alla resurser tas till vara. En av de största utmaningarna är att säkerställa att dessa system både är ekonomiskt lönsamma och resurseffektiva. Innovation, både vad gäller nya produkter och processer, är avgörande. Samtidigt är det viktigt att genomföra LCA-analyser (livscykelanalyser) för att säkerställa att de nya processerna verkligen är mer hållbara än de befintliga de ersätter.

Titta

72 sidor kunskap i en pdf

Ta del av hela spaningen med källhänvisningar.

Möt forskarna

  • Senior forskare, RISE

    Är senior forskare och projektledare på forskningsinstitutet RISE och adjungerad professor vid Institutionen för Livsmedelsteknik vid Lunds Universitet sedan 2017. Brinner för en resurseffektiv och hållbar matproduktion och ser den stora utmaningen i att hitta smarta verktyg, strategier, tekniker och arbetssätt som fungerar i praktiken. Jobbar med fokus på hela livsmedelskedjan för att knyta ihop processteknik, effektivitet och miljö.

    Karin är AGFO:s främsta bollplank i denna upplaga av AGFO Transformation.

    Kontaktinformation >

  • Professor i Livsmedelsvetenskap, Chalmers

    Hennes forskning handlar främst om hur man kan optimera användningen av marina råvaror (fisk, skaldjur, alger) genom kvalitetsbevarande åtgärder samt genom att separera fram funktionella och/eller bioaktiva komponenter såsom proteiner och lipider. Inom området kvalitetsbevaring ligger fokus främst på fettoxidation och på hur denna reaktion påverkas av pro- och antioxidanter i såväl råvaran/livsmedlet som i den gastrointestinala passagen, dvs i mage och tarm. Inom separationsdelen bedrivs intensiv forskning på hur man kan koncentrera in proteiner från komplexa eller utspädda marina råvaror såsom alger, filleteringsbiprodukter eller processvatten. Tekniker som används är tex. pH-skiftprocessen samt flockulering-flottering. Proteinisolaten utvärderas sedan utifrån molekylära, tekniska och nutritionella aspekter.

    Kontaktinformation >

Delta i transformationen

Vill ditt företag nätverka med andra inom något av AGFO Tranformations områden? Anmäl intresse för att delta i framtida forskningsprojekt eller nätverk via formuläret.

AGFO Transformation är en eventserie i fyra delar som sker i samarbete med RISE och med stöd av Formas