AGFO Koll – kunskapsarkivet

Missade du vårt senste AGFO talk? Vill du titta tillbaka på ett gammalt, eller komma åt slajdsen och anteckningarna? I vårt arkiv hittar du en fantastisk samling kunskap.

Framtidsvisioner: Att förändra matsystemet med hjälp av framtiden

Hur ser matsystemet ut 2035? 2045? Vad finns det för visioner? Behöver vi visioner? Och hjälper visioner oss att nå dit? Välkommen till ett talk där vi blickar framåt.

 

AGFO transformation del 3:

Framtiden är cirkulär, där svinn blir till vinn och vi tar tillvara på livsmedelssystemets restströmmar. Men hur? Vad krävs för att skala upp de många initiativ som finns? Och är "upcycling" av livsmedel automatiskt hållbart? I del 3 av AGFO Transformation belyser vi en av samtidens viktigaste matfrågor med hjälp av den senaste forskningen och praktiska exempel.

 

Biologisk mångfald och mat
– snart lika het som klimatfrågan

Biodiversitetsdatabas, CSRD och globala avtal: biologisk mångfald har hamnat i fokus och är på väg att bli lika välkänd som klimatfrågan. Hur påverkas vår syn på maten? Hur mäter vi biologisk mångfald? Och hur påverkas ditt företag och konsumenten av ett förändrat hållbarhetsfokus?

 

AGFO transformation del 2:

Det konventionella jordbruket idag är beroende av glyfosat. Nyligen stod det klart att det får användas i ytterligare tio år, men vad händer sen? Vilka är alternativen? Och hur hänger glyfosatberoendet ihop med den ökande trenden att sluta plöja för att öka kolinlagringen och minska utsläppen? Under seminariet svarar vi på frågor som: Vilka är nackdelarna - och fördelarna? Vilka är alternativen – och vad innebär det för produktivitet och lönsamhet?

 

AGFO pepp 2024

Missade du AGFO pepp? Kolla in i efterhand. Du bjuds på:
-En peppig spaning av Anders Engström som lyfter fram allt positivt.
-En peppig intervju med Christina Snöbohm från WWF
-Tre peppiga medlemmar i AGFO som berättar om allt från växtbaserade burgare, till hållbarhetstävlingar och biodrivmedel.

 

AGFO transformation del 1:

Debatten om kött och växtbaserade alternativ har varit het det senaste året. Mängder av alternativ har lanserats, kostrekommendationer i flera delar av världen har justerats, traditioner ifrågasatts och försvarats. I första delen av vår eventserie AGFO Transformation fokuserar vi tillsammans med RISE på forskning och gör en djupdykning i de hälsomässiga aspekterna av ett proteinskifte.

 

Regenerativt jordbruk: Hype eller frälsning?

Regenerativt jordbruk är ett begrepp som används allt oftare och lyfts som vägen framåt för att lösa många av våra miljöproblem och samtidigt förbättra våra skördar. Men vad innebär det egentligen för oss här i Norden och vilken betydelse kan det få på sikt i Sverige?

 

Kan artificiell intelligens rädda matsystemet?

Allt fler sätter sin tilltro till att självständiga intelligenta system ska rädda mänskligheten. Men kan AI göra underverk även för vårt matsystem? Vad är hajp, vad är potentialen och hur används tekniken redan idag?

 

AGFO pepp: Vårt medlemsexklusiva event

Missade du AGFO pepp? Kolla in i efterhand. Du bjuds på:
-En peppig spaning av Anders Engström som lyfter fram allt positivt.
-En peppig intervju med Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.
-Tre peppiga medlemmar i AGFO som berättar om allt från nutriscore till braxen och nästa generations växtbaserade grödor.

 

AGFO talk: Framtidens matsystem: Nya affärsmodeller

Vårt befintliga matsystem behöver genomgå förändringar för att bli mer hållbart. Det inkluderar även ekonomisk hållbarhet. Dags att prata nya affärsmodeller, så väl i jordbruket som i livsmedelsbutiken. Cirkulära affärsmodeller, delningsekonomi, e-handel, ökad kolinlagring som affärsmodell, näringsvärde som valuta – en allt ökande ström av tankar om affärsmodeller ser dagens ljus. Varmt välkommen att kolla in detta AGFO Talk där vi tillsammans med forskare, entreprenörer och branschkunniga dyker ner i frågor om affärsmodeller i morgondagens matsystem.

 

AGFO talk: Framtidens gödsel: Hur boostar vi våra grödor i framtiden?

Intåget av mineralgödsel förändrade jordbruket i grunden. Nu satsas stora summor på att hitta nya lösningar De tyska kemisterna Fritz Haber och Carl Bosch belönades med Nobelpriset i kemi, 1918 respektive 1931, för upptäckten att fånga upp luftens kväve. I och med Haber-Bosch-processen gjorde mineralgödsel (även kallat konstgödsel och handelsgödsel) sitt stora intåg på marknaden – och jordbruket förändrades i grunden. Idag är världens livsmedelsproduktion beroende av mineralgödsel. Produktion av mineralgödsel har stor klimatpåverkan och står för ca 2,5 procent av världens fossilbaserade utsläpp av växthusgaser. På både global och nationell nivå har många bolag och investerare fokus på frågan, och stora summor satsar på att hitta nya lösningar. Pågående krig i Ukraina har satt ytterligare fokus på vårt beroende. Kolla in ett AGFO Talk där vi tillsammans med forskare, entreprenörer och branschkunniga söker svarar på frågor som:
– Hur ska vi förhålla oss till mineralgödsel framåt, har vi målat in oss i ett Haber-Bosch-hörn?
– Vilka utmaningar, och möjligheter, formar framtidens gödselindustri?
– Vilka projekt och entreprenörer driver på utvecklingen av nya lösningar?

 

AGFO Talk: Mat utan bonde

Det är något futuristiskt med mat producerad i labb och bioreaktorer. Ofta matas vi av budskapet att det är så framtidens mat i huvudsak produceras. Men vad skulle en sådan omställning få för konsekvenser? 

Globalt syns begreppet "farm free-food" allt mer. Här menas mat producerad i bioreaktorer där myllan är frånkopplad livsmedelsproduktionen. Ett exempel är det cellbaserade köttet som länge varit i ropet. Singapore var första landet i världen att ge klartecken för försäljning. Finska Solar Food producerar ett proteinmjöl av byggstenarna el, luft och mikrober. Och den Berkeley-baserade startupen Air Protein gör ett köttalternativ med hjälp av NASA-inspirerad jäsningsteknik. Exemplen är många. I vår spaning lyfter vi entreprenör på en global nivå och söker svar på frågor som:

  • Vilka är teknikerna som används?

  • Är labbet platsen för att lösa hållbarhetsutmaningarna kopplat till matproduktionen?

  • Vad händer när vi bryter kretsloppet runt mat?

  • Vilka följder får en produktion av mat och råvaror i bioreaktorer?

 
 

Ytterligare 21 AGFO talk och trendkoll