Derfor lykkes Danmark
Vi har tidigare tagit tempen på agtech-scenen i Norge. Men hur ser det ut i Danmark när det gäller foodtech och agtech? Frida Jonson blickar mot grannlandet i veckans spaning.
Precis som i Sverige dyker det hela tiden upp nya foodtech- och agtechföretag som på olika sätt vill förändra matlandet. Lone Ryg Olsen är vd på Danish Food Cluster, en hubb för att främja dansk matinnovation. Enligt henne mår dansk agtech och foodtech prima.Hon beskriver en välmående sektor som bubblar av innovation – och som får god draghjälp från staten. Läs gärna intervjun med henne som du hittar här.
"Danmark slår oss på fingrarna"
Danmark är en stolt livsmedelsnation, det är inget snack om den saken. Liksom Nederländerna är det ett litet land till ytan, men ett stort matproducerande sådant. Goda förutsättningar med ett öppet landskap, en bördig jord och mycket nederbörd är en anledning. Faktum är att Danmark är en av världens ledande jordbruksproducenter om man tittar utifrån volym per invånare. Livsmedel stod 2017 för 17 procent av landets totala export.Sneglar vi på Bloombergs innovationsranking inom livsmedel ser vi att Danmark slår oss på fingrarna och placerar sig på femte plats, medan Sverige ligger på fjortonde. Varför har Danmark lyckats?Framgångsreceptet kan kokas ner i några viktiga punkter, enligt en Roland Berger-rapport från 2018:
Man anpassar sin export efter den internationella efterfrågan. Ett exempel är anpassningen av fetthalten i bacon efter preferenserna i Storbritannien.
Från offentligt håll läggs stora resurser på att främja exportverksamheten så att industrin kan växa.
Fyra av fem danska universitet arbetar med livsmedelsforskning och de har så kallade transit-avdelningar som driver kontakten mellan forskare och näringen.
Visst finns det saker att lära sig eller inspireras av i Danmark när Sverige siktar på en ökad matproduktion med större export.Svenska LRF:s ordförande Palle Borgström väljer att titta på hur Danmark hanterar sin konkurrenskraft när det gäller mjölkproduktion. På Mjölkens dag i riksdagen den här veckan föreslog han att man som i Danmark borde ha ett implementeringsråd. Rådets uppgift skulle vara att förhindra införandet av lagar som försämrar konkurrenskraften för svensk mjölkproduktion.Vilka entreprenörer tycker du är intressanta i våra grannländer? Hör gärna av dig.Vi bliver hørt om en uge!