Så kan kraften i agtech frigöras
Vad behöver det svenska lantbruket göra för att inte bli omsprunget av andra länder och internationella företag? Den frågan ställer sig vår gästspanare Filip Lundin i veckans spaning.
Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly,
Nyligen anordnade LRF och Agtech 2030-projektet en konferens om effekterna av den snabba teknikutvecklingen inom lantbrukssektorn. Aktörerna i lantbruket börjar nu vakna på allvar – men det finns mycket att lära från hur andra sektorer arbetar med digitalisering.
LRF:s förbundsordförande Palle Borgström menade att lantbrukets digitalisering skapar nya möjligheter för branschen. Genom att använda den data som skapas i lantbruket finns nu god potential att bevisa hur hållbart producerade råvarorna är, men också för att ständigt förbättra produktionen ur både ett ekonomi- och hållbarhetsperspektiv.
Andra länder och internationella företag springer just nu snabbt på den bollen. Så vad behöver det svenska lantbruket göra för att inte bli omsprunget?
Flera talare framhöll att lantbruket har mycket att lära av andra branscher. Fredrik Gustafsson, vars teknik finns i över 60 miljoner personbilar, menade att mycket av teknologin är mogen för storskalig användning, men att den viktigaste utvecklingsfrågan nu handlar om att i högre utsträckning dela den lantbruksdata som redan finns. Robin Teigland, en av Sveriges mest framstående professorer i management och digitalisering, pekade på att företag och organisationer behöver bygga nya nätverk och samarbeta även utanför sin egen sektor.Den snabba teknologiutvecklingen ställer många frågor på sin spets. Hur ska de svenska medlemsägda företagen bemöta konkurrensen från startups och internationella aktörer? Jag tror att det handlar om att våga – att som i andra branscher utsätta sig för det okända – till exempel sett till nya samarbeten och datadelningsinitiativ (för att få nya värden i gengäld).Så finns det några bra exempel där samarbete och datadelning gett nya värden? Avelsföretaget Viking Genetics är ett resultat av att tiotusentals nordiska lantbrukare under decennier delat med sig av data om sina djurbesättningar. Idag är man världsledande i branschen.Hur går dina tankar? Hör gärna av dig.Filip Lundinär veckans gästspanare. Till vardags managementkonsult på Macklean.