Du är vad du äter 2.0
Under de senaste åren har intresset för den personanpassade kosten exploderat. Vi har skrivit om det vid flera tillfällen och även haft ett AGFO talk på ämnet.
En stor del av syftet med den personanpassade kosten är att förbättra den egna hälsan. Men den kan ha ett syfte även som en markör för ens personlighet. Ungdomsbarometern visar att allt fler unga beskriver sig själva utifrån sina värderingar. De använder begrepp som till exempel miljövän eller foodie för att beskriva sig själva, och att det genomsyrar vad de konsumerar.
Men när vi sedan står där i butiken och ska välja vad som ska inhandlas – är det våra värderingar som får styra? Inte alltid, om man ska tro forskningen. The value action gap är en term som beskriver att det finns ett gap mellan människors värderingar och deras faktiska handlingar. Det innebär alltså att om du skulle fråga en grupp människor som är på väg in i en matbutik vad de tänkt köpa, skulle du upptäcka att vad de sedan lagt ned i sina kassar inte stämmer överens med vad de sagt.Så, vi ser maten som ett sätt att uttrycka vår identitet – men när det väl kommer till kritan kan det vara så att vi handlar brasiliansk oxfilé trots att vi ser oss själva som miljövänner. Psykologen Björn Hedensjö sade vid ett hållbarhetsseminarium tidigare i år att vi väljer det som är lättast för oss. För om du var tvungen att gå runt med en skylt där det stod ”Jag lever hållbart” skulle du tvingas göra det. En av orsakerna till gapet mellan värdering och handling kan vara brist på information. Att ju mer medvetna vi bli, desto lättare blir det att ändra våra beteenden.Med risk för att låta för filosofisk, så undrar jag om problemet är att vi egentligen inte känner oss själva. Vi vill äta på ett sätt som visar vilka vi är, men vi vill också ha en app som berättar för oss vilka vi är. Så informationen vi egentligen behöver kanske inte är varken om biologisk mångfald eller antalet kalorier vi brände på lunchträningen. Det är något som kommer inifrån.