Så hindras en framtidsbransch
En ny bransch håller på att växa fram. Men snåriga regler hindrar utvecklingen. "Ska vi på riktigt bli en snabbfotad och innovativ matnation krävs regelverk som inte hämmar", skriver Frida Jonson i veckans spaning.
Regler är i grunden bra. Men de behöver förenklas om vi ska innovera snabbare och exportera mer. Som landsbygdsminister Jennie Nilsson uttryckte det under Almedalen: "Livsmedel är en av de branscher som är mest regeltyngd. Det innebär inte att alla lagar är bra eller relevanta över tid".Ett exempel är vattenbruket som trots att det ses som en framtidssektor omfattas av ett massivt regelkrångel. Företagare inom landbaserad fiskodling vittnar om regler som i princip inte går att applicera på deras verksamhet eftersom de är utformade för fiskodling i havet.
Hur bra är vi egentligen om drivna företagare hindras av tröga regelverk inte hänger med i utvecklingen?
Om man nu ens kommer så långt som företagare. Att ta sig igenom själva ansökningsprocessen för att starta upp en verksamhet tar flera år och kostar många miljoner kronor. Regelförenklingar för landbaserad fiskodling är på gång, men utredningen som skulle ha varit klar i år har skjutits upp till 2020. Anledning? Ännu fler hinder har identifierats.Låter det snårigt? Lugn, AGFO-Linda har djupdykt (!) i den landbaserade fiskodlingens utmaningar och möjligheter, du läser artikeln här.Alla verkar vara överens om att den landbaserade odlingen borde växa framför allt för att minska trycket på våra hav när efterfrågan på det blå proteinet bara ökar. Vi i Sverige slår oss gärna för bröstet och pratar om ett svenskt matunder. Men hur bra är vi om drivna företagare hindras av tröga regelverk för att kunskapen inte hänger med i utvecklingen?Hur lång tid ska det behöva ta? Och vad är viktigast för ett verkligt innovativt Matsverige framåt? Hör gärna av dig med egna tankar.