Vad är framtidens sjömat? - AGFO Talk 7 december
Världshaven täcker två tredjedelar av jordens yta, men endast 7 % av proteinet som världens befolkning äter kommer från sjömat. Samtidigt har den globala konsumtionen av sjömat fördubblats sedan 1960-talet och stora delar av fiskebestånden är hotade. I Sverige äter vi i huvudsak importerad sjömat - hela 72%. Tittar vi på odlad fisk, ja då är importen hela 90 %.
Här är några av de spännande frågor vi i vår spaning och med hjälp av vår panel ska ge svar på:
Varför kan vi inte själva producera mer av den sjömat vi äter i Sverige?
Vad bör vi satsa på för sjömat framåt, givet våra regionala förutsättningar?
Hur vänjer vi konsumenten vid att växla över till nya arter och produkter?
Är kanske rentav framtidens sjömat vegetabilisk? Kommer vi att äta mer alger och växtbaserade fiskalternativ?
Vilka är utmaningarna och hur kan entreprenörer bidra? Vilken innovation krävs?
Panelen:
✔️ Fredrik Gröndahl, forskare från KTH är aktuell som koordinator för den nystartade storsatsningen: Blå mat - centrum för framtidens sjömat.
✔️ Tom Johansson, medgrundare och vd på Hooked Food, utmanar hela den traditionella fiskbranschen genom att göra fiskprodukter utan fisk.
✔️ Christin Hanssen, projektledare Framtidens mat på Axfoundation. Senaste projektet är ”5 ton grön fisk i disk” där fisken odlats med ett nytt cirkulärt foder till stor del baserat på insekter.
✔️Johan Ljungquist, vd och medgrundare för Gårdsfisk, företaget som skapat landbaserade recirkulerande odlingssystem där fisk odlas i bassänger i ladugården, och fiskens avföring används som gödsel på åkrarna.