Spaning: Konspirationsteorierna som utmanar matsystemet
Svenskar litar generellt på våra livsmedelsföretag och våra myndigheters näringsrekommendationer. Faktum är att den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA:s årliga undersökning visar att svenskarna har störst förtroende för myndigheter och forskare i Europa. Undersökningen visar också att vi svenskar anser oss ha god kunskap om olika risker med mat, samtidigt som vi inte är lika oroliga som invånare i andra delar av Europa.
Därför var det kanske överraskande för Livsmedelsverket när de i slutet av januari möttes av så mycket misstro och ifrågasättande att de till slut blev tvungna att stänga kommentarsfältet till ett av myndighetens Facebook-inlägg. Inlägget, som började med orden "Det surras en del om insekter i mat just nu och vi på Livsmedelsverket vill berätta vad som stämmer", länkade till en artikel som beskrev vilka insekter som är godkända som livsmedel och vilka regler som gäller.
Den stora konspirationen
Det Livsmedelsverket kanske inte hade koll på var alla konspirationsteorier som har spridits om insekter de senaste åren. Det har spridits felaktiga uppgifter om att chitin, som finns i insekters exoskelett, är farligt för oss människor. Teorier om att insekter som mat är en del av "the great reset". Kanske har du hört talas om begreppet, som började som ett initiativ från World Economic Forum i juni 2020 med ambitionen att ta avstamp i pandemin och bygga en mer hållbar värld.
I konspirationsteoretikernas hjärnor förvandlades detta till en smaskig teori som bygger vidare på gamla idéer om en rik grupp människor som vill bygga "the world new order". World Economic Forum, med dess ledare Klaus Schwab i spetsen, har enligt teorierna orkestrerat hela pandemin för att i det ekonomiska kaos som uppstår bygga upp en ny värld där de kontrollerar allt – och tvingar folk att sluta äta kött och istället äta insekter.
Det skrämmande med dessa teorier är att de, enligt forskare i USA, har blivit mainstream. Samtidigt som Livsmedelsverkets kommentarsfält fylldes med upprörda kommentarer, upptäckte folk ett sex år gammalt recept på ICA:s sajt med en sallad toppad med rostade mjölmaskar. Receptet fick plötsligt en massa kommentarer och låga betyg, troligtvis från folk som hänger mer i arga Facebookgrupper och på Twitter än framför en skål med rostade insekter. ICA tog kritiken med ro, men Livsmedelsverket kände sig nödgade att skicka ut ett pressmeddelande och understryka att svenska livsmedelsföretag inte i hemlighet blandar in insekter i livsmedlen.
Tilltro viktigt för framtidens mat
Vi kan hoppas att de som tror på dessa teorier är en högljudd minoritet. Men min spaning är att denna typ av misstro kan komma att bli allt vanligare i matbranschen. Det finns sedan länge en utbredd misstro mot e-nummer och en tilltagande rädsla för det som väldigt generaliserat kallas “ultraprocessad mat”. Oro som måste mötas med respekt och transparens. Matkonservatismen är utbredd och det är svårt för många att acceptera nymodigheter som alger, insekter, mycoprotein och cellodlat kött.
En förutsättning för att dessa nya matvaror accepteras är att folk fortsätter att lita på myndigheter och experters omdöme, samt litar på våra livsmedelsföretag. Låt det bli en viktig del av magkänslan.
Innehållsansvarig AGFO