Stacky’s: “Smartare mat, gjord på svenska råvaror - helt utan tillsatser”

Stefan Olsson och Macs Moser med långt förflutet inom spelindustrin ställde sig frågan varför matindustrin fastnat i att skapa produkter som försöker efterlikna kött och andra animaliska varor. Som en motreaktion till det lanserades Stacky’s. Läs mer om low-tech food som gör skillnad här och nu. Som en extra bonus får du även Stefans tre bästa matlagningstips med Stacky’s. Kanske en av dina nya vardagsfavoriter?

Anna Björnstad på AGFO tog ett Teamsmöte med en Stefan Olsson, en av grundarna på Stacky’s för att lyssna in vad de har på gång i höst och förstå varför en tekniker som brinner för problemlösning en dag bestämmer sig för att starta ett växtbaserat bolag.

Hej Stefan, berätta lite om din bakgrund och vad som fick dig att ge dig in i livsmedelsbranschen?

– Under slutet av 1990-talet drev jag, Macs och ytterligare en kollega ett bolag inom MTG som var tidigt ute och byggde e-handelslösningar, bland annat CDON. En bit in på 2000-talet såg vi en ny utmaning i onlinespel och tillsammans med ett då okänt bolag, Trustly, byggde och lanserade vi NinjaCasino från ett bolag där jag satt som VD under 10 års tid och som 2017 noterades på Nasdaq. Förvalta är inte min grej så när vi satte oss ner och funderade på vad vi skulle göra härnäst hamnade växtbaserat längst upp på listan.

Varför blev det just växtbaserat och Stacky’s?

–  Stacky's är motreaktionen på det faktum att matindustrin verkar ha fastnat i att skapa fejkat kött och andra imitationer. Därför har mycket av den växtbaserade maten nu blivit dyr, fylld med tillsatser och smakar varken kött eller speciellt bra. Stacky's är något helt annat. Stacky’s görs på morot, havre, lök, svart böna, kikärtsmjöl, och så klart, vår naturliga smaksättning. Med andra ord, low-tech food som gör skillnad här och nu.

– Stacky's är ett varumärke som ägs av bolaget som heter AgentVegan. Anledningen till det namnet är att vi startade som en e-handel där vi importerade produkter till den svenska marknaden, och skapade recept och underhållning med visionen att göra växtbaserat mindre fanatiskt. Ganska snart intresserade sig ett antal kockar och näringsspecialister för projektet och vi började granska innehållet i de produkter vi sålde. Kockarna var tydliga - "detta kan vi göra bättre" och hela bolaget och affärsmodellen stöptes om till att fokusera på egna produkter under varumärket Stacky's.

Fördelen med att inte komma från branschen, på samma sätt som vi aldrig hade varit i spelbranschen innan vi förändrade den, är att man är lyckligt ovetande om alla utmaningar man står inför, säger Stefan Olsson.

Vilka har varit de störst utmaningar ni stött på på vägen?

– Visst är det konstigt att alla försöker imitera kött, när det aldrig blir riktigt bra och när de som redan tagit steget inte längre vill äta något som smakar kött. För att inte prata om vilken uppförsbacke det är att få "den breda massan" att ersätta köttet med en produkt som inte smakar likadant, vars innehållsförteckning kräver en kemiexamen OCH som är dyrare är originalet.

Men den största utmaningen skulle jag säga, har legat i trögheten inom branschen. Att hitta "rätt folk" hos varje grossist, leverantör, transportör osv. Allt bygger på befintliga flöden och produkter, och att komma med något som inte följer normen är inte enkelt. 

Och för oss som arbetat mycket med IT och däribland öppen källkod, så blir "hemlighetsmakeriet" och "stängda produktionslinjer" hos de stora producenterna svårt att förstå. Det inbjuder inte direkt till innovation.

Att vi ovanpå detta skulle träffa in ett krig, inflation och den rädsla som finns för investeringar i startups just nu - det har ju inte direkt gjort det enklare.

Vilka utmaningar ser ni framöver och hur tacklar ni dem?

– Precis här och nu handlar det mycket om att få organisationen att växa - vi måste ha in fler säljare för att växa snabbare. Men om man lyfter blicken lite så finns det stora utmaningar som beror på att det finns ett litet antal stora producenter, ett litet antal grossister och en mängd ramverk som inte främjar innovation och förändring. Ett exempel kan vara offentlig upphandling där det ofta finns direktiv från politiken att man ska ta X steg framåt, men sen när det väl är dags att upphandla så finns inte resurserna eller viljan att utforska nya produkter - och vips sitter man där med ett nytt 3-5 års avtal med i princip samma produkter som föregående period och man når inte de uppsatta målen om Eko, Från Sverige, en större andel växtbaserat, mindre soja eller vad det nu kan vara. Stacky's har förmånen att arbeta med ett antal kommuner som vill förändra detta, och tillsammans kommer vi under hösten att dela med oss av de lärdomarna.

Och om vi vänder på det, vilka möjligheter ser ni framöver? 

– Massor! Genom att fokusera på "de övriga 90%" så slåss vi inte om befintliga marknadsandelar, vi skapar nya. När vår kylda färs ligger sida vid sida med annan färs i de butiker vi nu lanserat i så händer det spännande saker. En del köper Stacky's och kör 100% på fredagstacon. En del köper ett paket Stacky's och ett paket högkvalitativ svensk köttfärs och blandar och gör sina egna biffar. Vi pratar om Stacky's som en råvara och en del av en måltid och då är möjligheterna obegränsade.

Ni har Från Sverige-märkningen – vad betyder den för er? Och vilka fördelar ser ni med att använda er av märkningen?

– Tidigt när varumärket togs fram skapades en, av flera, persona som vi kallar "Hasse på campingen". Hasse gillar sitt kött och tycker att alla gröna löv och obegripliga CO2 blobbar är trams. Däremot är Sverige viktigt för Hasse. Det är en av anledningarna till att Stacky's är rött och bullrigt och har valt att fokusera på Från Sverige märkningen. 

Från Sverige-märkningen viktig märkning för Stacky’s.

Hur ser er försäljningskanal ut och varför har ni valt just den?

– I motsats till de flesta andra nya varumärken som fokuserat på DVH har vi tidigt fokuserat på foodservice och speciellt den offentliga sektorn. Här bygger vi volym och gör större skillnad snabbare. Vi kommer in med en produkt som är gjord på hela råvaror, Från Sverige-märkt, inga tillsatser, smaksatt och som kan gå rakt in i deras befintliga recept och till ett pris som hjälper dom att hålla sin budget.

Finns det något specifikt projekt som ni vill lyfta fram från er sida, och som ni är extra stolta över?

– Det är svårt att välja ut ett specifikt projekt eller händelse. Personligen är jag oerhört stolt över teamet. Vi är alldeles för få och har alldeles för lite finansiella resurser för att gör allt det vi gör. Men alla brinner för Stacky's och vad Stacky's bidrar med.

Vilka vill ni helst nätverka med? 

– Vi är öppna för alla samarbeten. Vi tror att det är nyckeln till att förändra det svenska matsystemet. Återigen en IT-referens: det finns inga delade resurser i branschen. Underligt tycker vi och kommer inom kort att lansera en "As A Service" för ett par av de roller som vi själva ser att vi redan har eller behöver.

Vad vill du skicka med för hälsning till alla AGFO:s medlemmar i svenska matsystemet?

– Det är bråttom. Jag vet att många i gruppen håller på med superspännande projekt som en dag förhoppningsvis kommer att vara en naturlig del av allas vår vardag och bidra till en hållbar framtid. Men om vi inte gör allt vi kan här och nu med hållbara produkter och lösningar som redan finns på plats - som exempelvis Stacky's - så kommer vi inte att ha nytta av de produkterna om 5-10 år - det kommer att vara för sent.

Vilka råd skulle ni ge till någon som vill lyckas som entreprenör inom livsmedelssektorn?

– Jag skulle säga att det är samma råd oavsett bransch: Bra produkter. Envishet. Våga gå mot strömmen. Bygg varumärke och ta hand om dina kunder. 

Slutligen, ge mig dina 3 bästa matlagningsrecept med Stacky’s.

– För den som aldrig smakat Stacky's innan så tycker jag man ska köpa ett färspaket, slå lite olja i en stekpanna och steka till den på medelvärme. Smaka. Då förstår man varför den går hem - det är gott direkt ur paketet! På vår hemsida finns en växande skara recept, men jag lyfter nog hellre lite av familjens senaste måltider:

  • Som topping i pizzabullar. Färdig pizzakit, tomatsås, ost och Stacky's

  • Klassisk omelett, men istället för skinka så kör man Stacky's

  • Lasagne. Ingen instruktion behövs. Bara stek till färsen och bygg ditt mästerverk.

Stacky’s bolognese


Kontakta gärna Stefan om du vill veta mer eller boka in ett möte.


Föregående
Föregående

Gotland Grönt Centrum: Skapar kunskap och lönsamt företagande för en hållbar framtid

Nästa
Nästa

Consupedia: Transparens och rätt tillämpning av AI kan göra matsystemet mer hållbart