Fyra utropstecken om svenskt protein

Om vegoprodukterna som saknas i hyllan och fyra perspektiv att ta med sig från AGFO Talk – det skriver AGFO-Frida om i veckans spaning.

I tisdags sadlade AGFO Talk om från ett fysiskt mingelmecka till ett fullfjädrat webinarie. Över 600 personer från hela Sverige var anmälda till det engagerande temat – svenskt växtbaserat protein.Många intressanta perspektiv lyftes under panelsamtalet. Själv reagerade jag extra på det här:1. Delat risktagande. Vikten av långsiktiga kontrakt mellan lantbrukare och beställare för att öka odlingen, produktionen och dela risken lyftes flera gånger.2. Volym, inte kvalitet. Lantbrukaren Roland Höckert berättade att han får betalt på kilo och volym och att han sällan får reda på vilka egenskaper hos grödan han ska värdesätta. "Ska jag tjäna pengar måste jag ha grödor som avkastar mycket. Egenskaper är inte med i prissättningen; om smakkvaliteten är bra, om det är bra proteiner och kvalitet. Jag som lantbrukare vet väldigt lite om hur jag ska påverka min produktion för att göra produkterna mer smakliga för konsumenten."3. Lägre marginaler. Kan handeln tänka sig lägre marginaler på växtbaserade produkter med svensk råvara i för att bidra till förändring? Den frågan fick Åsa Wickholm, chef på Egna Varumärken på Coop. Svaret blev något av ett ja. "Vi vill erbjuda kunderna ett smart val som de efterfrågar. Är de så att vi har produkter som vi ser att vi har en vinning av att investera i så är det en möjlig investering, och det händer att vi gör det."4. Fler alternativ. Jag saknar själv fler olika sorters svenskodlade bönor att köpa. Jag är inte ensam, när vi frågade AGFO Talk-publiken vad de saknade fick vi 95 svar. Bland annat mindre processade produkter och leverpastej. Här kan du se alla svarenSe hela eventet och läs en sammanfattning med agerbara insikter – klicka här.I vårt nästa webinarie 26 maj djupdyker vi i trenden 'Lokalproducerat - hype eller framtiden'. Varmt digitalt välkomna då, läs mer och anmäl dig här.Ha en trevlig Valborg!

Team AGFO väljer veckans:🥇 NomineraÅrets tema för Polarbröds Utstickarpriset är resurseffektivitet och cirkularitet. Vem ska vinna prissumman motsvarande 100 gram guld? Nominera här🎧  PoddtipsHur kommer pandemin påverka vårt sätt att äta tillsammans? Kropp & Själ i Sveriges Radio reflekterar med gäster här.💵 InvesteringPlantible Foods som gör livsmedel på vattenväxten duckweed säkrar investering på 4,6 miljoner dollar.👨‍🌾 Global kollTekniktungt – kolla in historier från en traktorhytt i twitterkontot Ag of The World som skildrar jordbruk från världens hörn.⚔️ DuellSka Sverige öka självförsörjningsgraden på livsmedel? En agronom och en forskare duellerar hos Naturvetarna.🎤 Do tankMadeleine Linins Mörner intervjuas i SvD om hur Axfoundation vill vara ”do tank” mer än ”think tank”.🌿 Behov av arbetskraftJordbruksverket sätter siffror på hur stort problemet med uteblivna säsongsarbetare kan bli för den svenska trädgårdsnäringen.

💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här

Fler spaningar av Frida Jonson:

Så påverkar 5G matsystemetUtstakad väg mot fossilfri matFramtidens smak är hållbarData, maten och myllan - det här är bara börjanLandbaserad fisk: Så hindras en framtidsbranschRapportsläpp: Den rätta matsanningenDen nya svenska exportsuccénNytt lyft för bortskaffad frågaEU: Ge maten en röstAGFO lägger korten på bordet2019 kan bli historiskt insektsårDerfor lykkes DanmarkEn helig graal på väg att öppnas 

Föregående
Föregående

En oväntad insikt när jag klimatberäknade gården

Nästa
Nästa

Den nya vågen